15
sep

Categorie: Advies Nieuws

Wil jij een huis bouwen? Gaaf! Als je er over nadenkt of op het punt staat een eigen huis te bouwen, gaat er voor velen een droom in vervulling. Maar waar begin je? Waar moet je aan denken? En wat komt er allemaal bij kijken? Woning van Nu geeft graag 10 tips waardoor je probleemloos het bouwavontuur van jouw droomhuis aan kunt gaan!

1. Neem de tijd

Een eigen huis bouwen is iets wat je waarschijnlijk maar één keer doet. Het is daarom ook belangrijk dat je hiervoor goed de tijd neemt. Het bouwen brengt veel keuzes met zich mee. Hoe meer keuzes, hoe moeilijker het kiezen wordt en zonder enige voorbereiding kan dat plots heel overweldigend worden.

2. Doe inspiratie op

Nu je de plannen hebt om een eigen huis te bouwen is het erg zinvol om goed rond te kijken naar huizen die je aanspreken. Bekijk de huizen waar je binnen bent goed en onthoud wat je aanspreekt. Hoe is de indeling van het huis en zijn de ruimtes groot genoeg? Uiteraard kun je ook inspiratie opdoen van internet. Er zijn genoeg mooie afbeeldingen van woningen te vinden op sociale kanalen als Pinterest.

3. Vraag raad en tips

Vraag raad en tips aan iedereen die er een bouwavontuur op heeft zitten of net als jij er net aan begint. De opgedane kennis en ervaring kunnen je verder helpen en je voorbereiden op de keuzes die je nog moet gaan maken.

4. Bedenk je droomhuis

Houd rekening bij het bedenken van je droomhuis met de huidige en volgende levensfase van je leven. En stel jezelf de vraag wat de functie van de verschillende ruimtes en het gehele huis moet zijn. Sta je bijvoorbeeld graag samen met anderen te koken? Zorg dan voor voldoende (aanrecht) ruimte of een royale woonkeuken. Of hou je ervan om heerlijk te ontspannen, kies dan voor een ruime badkamer met een ligbad. Luister hiervoor gerust naar de mening van anderen, maar relativeer. Als je een keuze gemaakt hebt, laat je niet overtuigen door twijfels.

5. Concretiseer je woonwensen

Maak je woonwensen concreet door ze op papier te zetten. Noteer alles, het liefst op één plek, in een notitieboek of op uw smartphone.

6. Bepaal je budget

Het is geen geheim, het realiseren en bouwen van je droomhuis is niet goedkoop. Daarom is het belangrijk dat je goed weet wat je budget is. Laat je informeren en adviseren over het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast is het van belang een realistische begroting op te stellen, bijvoorbeeld in een Excel-sheet. Vergeet niet rekening te houden met minder voor de hand liggende zaken zoals het aansluiten van nuts voorzieningen, notariskosten, eventuele dubbele lasten en een post onvoorzien.

7. Aankoop bouwkavel

Bij een aankoop van een bouwkavel gaat heel wat voor af, het is immers het begin van je nieuwe woning. Laat je daarom goed informeren door naar een informatiebijeenkomst te gaan, vraag de bouwvoorschriften op bij de gemeente en bekijk of de infrastructuur (wegen, winkels, spoorlijn) in de toekomst veranderd wordt. Bekijk ook hoe de zon door de dag heen op de kavel valt en vraag deskundig advies of de prijs- en kwaliteitsverhouding goed is. Het is slim om een expert in te schakelen bij het selecteren van de kavel. Het is namelijk heel belangrijk dat al je woonwensen gerealiseerd kunnen worden op de kavel van je beoogde keuze.

8. Bezuinig niet op de verkeerde dingen

Wie vastbesloten is het heft in eigen handen te nemen, moet rekening houden met zijn eigen talent. De kosten van eventuele herstelwerkzaamheden kunnen duurder uitvallen dan de werkzaamheden van het uit te laten voeren door de aannemer. Waar je eigen handigheid tekort komt, kun je een compromis sluiten. Zo kun je bezuinigen door tijdelijk goedkopere gordijnen op te hangen, je huidige meubilair mee te verhuizen of zelf te schilderen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de woning.

9. Kies een aannemer die bij je past

Een huis bouwen is een groot project waar heel veel bij komt kijken. Neem daarom goed de tijd om een aannemer te vinden die bij jou past en waarmee jij de uitdaging aan wilt gaan.

10. Geniet

Bouwen blijft een avontuur, maar laat de stress niet overwegen. Geniet van het proces!

Bouwcoach

Het laten bouwen van een woning is een intensief traject waar heel veel belangrijke keuzes bijhoren. Een onafhankelijke bouwcoach kan je gedurende het gehele traject bijstaan. De bouwcoaches van Woning van Nu maken nieuwbouwtrajecten eenvoudig, helder en transparant. Wij benaderen je droomhuis tot op detailniveau en binnen het vastgestelde budget. Woning van Nu maakt nieuwbouw voor een ieder mogelijk. Jouw woonwensen staan bij ons centraal. Lees hier meer over een bouwcoach.

Contact opnemen

Ga je een huis bouwen en heb je vragen naar aanleiding van onze bouw tips? Of ben je opzoek naar een bouwcoach die je droomhuis kan bouwen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie? Stel uw vraag aan onze bouwcoaches!