21
dec

Categorie: Ontwerp

Zelfvoorzienend, multifunctioneel en rekening houdend met ‘gezond wonen’. Dat zijn de kenmerken van een ‘Woning van de Toekomst’. Een concept dat wij ontwikkelden voor nieuw te bouwen woningen die er volledig op gericht zijn om niet alleen te voldoen aan de woonwensen en -eisen van nu, maar ook die van de toekomst. Momenteel begeleiden wij een gezin uit Groningen bij de bouw van de eerste woning binnen dit concept. Het ontwerp is nu gereed en aan de hand van dit voorbeeld laten we je zien wat de kenmerken zijn van een Woning van de Toekomst.

Schuurwoning die nog jaren mee kan

Allereerst hebben we gezamenlijk de wensen en eisen voor deze woning, die gebouwd gaat worden in Eelderwolde, op papier gezet. Een schuurwoning met veel licht en ruimte moest het worden, die nog jaren mee kan zonder te hoeven verbouwen. Ook als fossiele energiebronnen uitgeput raken, de gezinssamenstelling veranderd of de bewoners minder mobiel worden. Dit hebben wij vertaalt naar een schetsontwerp met daarin verschillende voorstellen die de toekomstbestendigheid, duurzaamheid en efficiency van de woning vergroten. Hierbij kwamen veel innovatieve mogelijkheden aan het licht waar het gezin zelf in eerste instantie niet aan gedacht had.

Zelfvoorzienend

Zo is de woning op zo’n manier ontworpen dat hij volledig zelfvoorzienend is als het gaat om energie. Bij veel woningen zie je zonnepanelen op het dak, maar is alsnog een zonneboiler nodig. Het dak is niet groot genoeg om het huis volledig te voorzien van zonne-energie. In dit ontwerp is hier rekening mee gehouden door het dak aan de kant waarop de zon het meest schijnt bewust een groter oppervlak te geven, met enkel minimale uitsparingen die nodig zijn om genoeg licht in het huis te laten vallen. Deze kant van het dak is daarbij volledig geïntegreerd met zonnepanelen. Dit is één van de vaste kenmerken uit het Woning van de Toekomst concept. Het ziet er niet alleen mooi uit, ook bespaart het de kosten van eerst dakpannen en vervolgens nog zonnepanelen plaatsen.

Multifunctioneel

Ook wordt er bij een Woning van de Toekomst rekening gehouden met eventuele toekomstige woonwensen. Alle ruimtes van zo’n type woning zijn dan ook multifunctioneel en vrij in te delen, omdat de binnenmuren geen draagwanden zijn. Zo is in dit voorbeeld de zolder nu ingericht als werkruimte, maar deze kan heel eenvoudig tot extra slaapkamer(s) worden ingericht. Hier is bij het plaatsen van de ramen al rekening mee gehouden. Mochten de bewoners in de toekomst minder mobiel worden, dan kunnen in de benedenverdieping heel eenvoudig slaapkamers en een badkamer worden gerealiseerd. Dit alles zonder flink te hoeven verbouwen. Hiermee kunnen de bewoners nog jaren genieten van hun duurzame woning.

Gezond wonen

In een woning die nog jaren mee gaat, is gezond wonen ook erg belangrijk. Dit betekent onder andere dat er enkel milieuvriendelijke en biologische bouwmaterialen worden gebruikt, zonder chemicaliën. Dit wordt in huidige nieuwbouwprojecten nog gezien als een extraatje, maar bij een Woning van de Toekomst is dit een standaardvoorwaarde.

Lichtinval en ruimte

In het verdere ontwerp van de woning is veel rekening gehouden met lichtinval en het betrekken van binnen met buiten, iets wat ook binnen het concept valt. En natuurlijk moest de woning ook qua uiterlijk voldoen aan de wensen van het gezin. Het resultaat is een woning die er niet alleen mooi en origineel uitziet, maar ook toekomstbestendig is.

Vervolgtraject

Het ontwerp wordt nu ingediend bij de gemeente. Vervolgens begeleiden we het gezin bij het vergunningstraject, de aanbesteding en de daadwerkelijke bouw. Hierbij bewaken we de woonwensen en het budget gedurende het hele proces, zodat het gezin zorgeloos en zonder verrassingen achteraf hun vooruitstrevende droomwoning kan laten bouwen.

Woning van de Toekomst

‘Woning van de Toekomst’ is een concept van Woning van Nu met aantal vaste elementen die een woning duurzaam en toekomstbestendig maken. Dit zijn onder andere geïntegreerde zonnepanelen en minimale openingen in het dak aan de zuidkant (meeste zonuren), multifunctioneel in te zetten ruimtes, gebruik van gezonde bouwmaterialen en het versterken van de verbinding tussen binnen en buiten. Heb je ook interesse in het laten bouwen van zo’n woning? De bouwcoaches van Woning van Nu begeleiden je gedurende het gehele nieuwbouwtraject en maken een ontwerp binnen de kaders van dit concept, maar volledig aangepast aan jouw woonwensen.

Meer informatie? Stel uw vraag aan de bouwexpert!